Pyłek kwiatowy, zwany pierzgą, jest sypką substancją o barwie białej, zielonej, brązowej lub żółtej. Pyłek to męskie komórki rośliny biorące udział w procesie rozmnażania, które można zobaczyć na końcach pręcików kwiatowych.
Jak wygląda pierzga?
Średnia mikroskopijnych cząstek wynosi zaledwie 0,5 mm. Osoba może nawet nie rozróżniać poszczególnych cząstek, ale pszczoły żywiące się tą substancją zwracają dużą uwagę na pyłki. Odgrywa kluczową rolę w procesie ich życia. Pyłek użyty do jedzenia wygląda jak małe ziarenka, przetworzone wraz z wydzieliną pszczoły i zamknięte w twardej skorupce. Korzyści z wykorzystania pyłku pszczelego są ważne w medycynie ludowej i coraz częściej także w suplementach - ze względu na to, że zawierają wiele cennych substancji, a niemożliwe jest stworzenie w laboratorium całkowicie syntetycznego analogu pyłku.
Lecznicze właściwości pyłku
Wyjątkowe właściwości pyłku pszczelego przewyższają wszystkie produkty z zawartością białka, prawidłowe stosowanie wpływa korzystnie na cały organizm. Działanie wydzieliny pszczół dodatkowo wzbogaca skład witamin. Podczas przetwarzania większość związków wywołujących reakcje alergiczne się rozpuszcza. Właściwości lecznicze zawdzięcza specjalnemu koncentratowi, który zawiera znaczną ilość białka. Dodatkowe związki działają jak naturalne biostymulanty. Przydatne właściwości pierzgy określają rodzaje roślin:
• pyłek lipowy pomaga normalizować tło emocjonalne, łagodzi, zwalcza bezsenność;
• pyłek sosny - ma pozytywny wpływ na zapalenie gruczołu krokowego;
• rzepak - pomaga w leczeniu wrzodów trawiennych;
• szałwia - reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa moczopędnie;
• tymianek jest skutecznym środkiem antyseptycznym, tonizującym.
Pyłek pszczeli obejmuje ponad dwieście czterdzieści pozycji, które są ważne dla wymiany wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Jest szeroko stosowany w medycynie i produkcji suplementów.
Skład chemiczny pyłku
Lecznicze właściwości pyłku pszczelego wynikają z faktu, że produkt zawiera dużo składników odżywczych. Są to:
• żelazo, cynk i magnez;
• mangan, fosfor i chrom;
• potas i wapń;
• witaminy z podgrupy B;
• witaminy C, E i A;
• rutyna;
• aminokwasy - arginina, tryptofan, walina, izoleucyna i inne.
Jest jednym z najbogatszych źródeł witamin, minerałów, aminokwasów, hormonów, enzymów, naturalnych antybiotyków.
Korzyści ze stosowania pierzgi
Ze względu na swój wewnętrzny skład pyłek kwiatowy posiada wiele korzystnych dla organizmu właściwości. W szczególności jego użycie:
• pomaga obniżyć szkodliwy cholesterol i wzmocnić ściany naczyń;
• normalizuje poziom hormonów;
• wzmaga produkcję żółci i usprawnia procesy trawienne;
• radzi sobie z wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi;
• zapobiega rozwojowi anemii i niedoboru witamin;
• zwiększa poziom odporności i działa tonizująco;
• reguluje ciśnienie krwi.
Właściwości przeciwutleniające pyłku są korzystne nawet w onkologii, uzupełniając działanie leków farmakologicznych.
Dla kobiet
Korzyści z użycia pyłku pszczelego dla kobiet polegają na tym, że pyłek ten wyrównuje stan zdrowia i nastrój na tle zmian hormonalnych. Działa korzystnie w okresie menstruacji i menopauzy, zapobiega wystąpieniu anemii. Pierzga stosowana jest w leczeniu schorzeń ginekologicznych - mięśniaków i niepłodności.