Pierzga pszczela to tak naprawdę pyłek kwiatowy, który pszczoły zbierają z roślin i przetwarzają za pomocą specjalnych enzymów. To na nim żywi się nim cała kolonia pszczół podczas długiej zimy. Z wyglądu pyłek pszczeli wygląda jak małe kulki w skorupce, o szerokiej gamie kolorów. Ich średnica wynosi około 2-3 mm. Ten kolor wynika z faktu, że pszczoły zbierają pyłek z różnych roślin miododajnych. Dlatego każda kula ma nie tylko swój własny kolor, ale także swój smak.
Skład chemiczny pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli to rodzaj koncentratu, który zawiera białka, witaminy, minerały i aminokwasy. Pod względem zestawu aminokwasów produkt ten jest najbliższy mięsu, jajom i nabiału. Wartość odżywcza pyłku pszczelego wynosi około 215 kcal na 100 gramów produktu. Zawartość białka - 13 g, tłuszcz - 1 g, węglowodany - 39 g. Znajdziemy tam Retinol (A): poprawia widzenie, wzmacnia kości i szybką regenerację skóry. Tiamina (B1): normalizuje pracę układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego, poprawia apetyt. Ryboflawina (B2): przyspiesza wzrost i regenerację komórek, normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesach metabolicznych. Niacyna (B3): poprawia metabolizm, obniża zły cholesterol, wzmacnia układ nerwowy. Kwas pantotenowy (B5): wzmacnia układ odpornościowy, usprawnia pracę mózgu, uczestniczy w normalizacji procesów metabolicznych. Kwas foliowy (B9): poprawia ukrwienie i syntezę białek, zwiększa zdolności reprodukcyjne organizmu. Tokoferol (E): uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego. Biotyna (H): uczestniczy w syntezie glukozy, rozkładzie i syntezie steroidów i aminokwasów. Potas: normalizuje równowagę kwasowo-zasadową, normalizuje ilość sodu, poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Wapń: uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej, normalizuje pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Sód: normalizuje ciśnienie krwi, uczestniczy w produkcji enzymów trawiennych, korzystnie wpływa na tkankę mięśniową i nerwową.
Wskazania dotyczące pyłków
Ze względu na bogaty skład witaminowo-mineralny pyłek pszczeli jest najcenniejszym i najbardziej użytecznym produktem pszczelarskim, obok miodu, pieczywa, mleczka pszczelego i propolisu. Korzyści ze stosowania pyłku pszczelego dla organizmu człowieka są ogromne. Regularne stosowanie:
• poprawia pracę mięśnia sercowego;
• zmniejsza przepuszczalność naczyń i zwiększa ich elastyczność;
• usuwa zły cholesterol;
• promuje procesy metaboliczne organizmu;
• normalizuje pracę narządów przewodu żołądkowo-jelitowego;
• poprawia potencję;
• zwiększa funkcje rozrodcze organizmu mężczyzn i kobiet;
• normalizuje dopływ krwi do naczyń mózgu;
• wzmacnia odporność lokalną i ogólną;
• sprzyja przyspieszeniu procesów gojenia się ran;
• spowalnia wzrost i rozwój niektórych typów komórek rakowych;
W kosmetologii pyłek pszczeli stosowany jest jako środek wygładzający zmarszczki mimiczne, jako środek zmniejszający stany zapalne oraz powstawanie trądziku i trądziku. Maski i kremy spowalniają proces fotostarzenia skóry twarzy. Produkty do pielęgnacji włosów zawierające ten składnik przyspieszają wzrost włosów, poprawiają ich wygląd i zwiększają objętość włosów. Ponadto maski normalizują równowagę tłuszczową skóry głowy i stymulują wzrost mieszków włosowych.
Przeciwwskazania do stosowania pyłku pszczelego
Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku pszczelego jest indywidualna nietolerancja produktu. Chociaż uważany jest za produkt najmniej uczulający, osoby skłonne do alergii powinny go stosować tylko po konsultacji z lekarzem. Ponadto produkt ten nie powinien być spożywany przez osoby z historią następujących chorób:
• hemofilia;
• patologia nerek;
• cukrzyca;
• wiek do 3 lat;
• przewlekłe choroby somatyczne podczas zaostrzenia.
• W okresie ciąży i karmienia piersią pyłek pszczeli należy przyjmować wyłącznie po konsultacji z lekarzem.